Vraag: Zouden jullie jullie wijsheid kunnen delen over narcisme? 

Wellicht is het mooi om deze vraag te beantwoorden met een beeld. 

Een beeld dat nog wel eens gekoppeld wordt aan het woord narcisme. 
Stel je eens voor dat een prachtig persoon in een wereld leeft waarin er geen enkele spiegel aanwezig is. Een wereld waar degene met zijn uiterlijke zintuigen alles kan ervaren wat hij of zij om zich heen ziet. 

Op een dag loopt deze persoon naar een prachtig meer. Het is een windstille dag. De persoon knielt bij het water en ziet zijn of haar spiegelbeeld gereflecteerd in het water. 

En op slag is dat het mooiste wat deze persoon heeft gezien. 

Dat beeld is zo intens prachtig dat de persoon terugloopt de wereld in en alles vergelijkt met dat prachtige beeld dat hij of zij van zichzelf gezien heeft, gespiegeld in het water. 

Wanneer je naar het begrip narcisme kijkt, is dat op zich al lastig omdat bijna ieder mens een eigen idee heeft wat dit betekent. 

We zullen dit niet vanuit jullie psychologie benaderen, maar we willen jullie vertellen dat het mogelijk is dat iemand een zelfbeeld gecreëerd heeft om een bepaalde reden en dat dat zelfbeeld geïdealiseerd wordt. 

Je zou je kunnen voorstellen dat een persoon die in jullie ogen narcistisch gedrag vertoont  zich richt op het spiegelbeeld in het water zonder daar nog de hele menselijke kant van zichzelf te ervaren.

Wanneer je alleen het spiegelbeeld ziet is het slechts een beeld. 

Wanneer je jezelf zou zien door de ogen van iemand anders, zie je een mens van vlees en bloed met emoties en gevoelens, met schaduw- en zon kanten, met ervaringen… een ingekleurd, doorvoeld Zijn.

Vanuit narcisme zou je kunnen zeggen dat diegene een zelfbeeld heeft gecreëerd om maar niet bij zijn of haar gevoelens te hoeven komen. 

Omdat daar zoveel pijn in gedragen wordt, dat dat zou betekenen dat er een afwijzing zou zijn op het zelf. 

Het dualistische hierin is dat iemand met narcistische trekken uiteindelijk de grootste angst heeft om ontmaskerd te worden. Met andere woorden, dat iemand ziet dat dat beeld wat in het water weerspiegelt, wat zo prachtig is, menselijk zou kunnen zijn. In de ware vorm mèt tekortkomingen, met schaamte, met schuld, met angst. 

En om te zorgen dat dat niet ontmaskerd wordt, zal diegene ervoor zorgen dat hij of zij controle blijft houden op zijn of haar meest dierbaren en zorgen dat het beeld dat hij of zij ophoudt voor bijna iedereen zichtbaar blijft in zijn of haar omgeving. 

Het is echter een leeg beeld. 

Zo kun je je voorstellen dat diegene geen zelfliefde ervaart en daarmee in wezen geen liefde kan geven aan anderen, omdat de bron van liefde gevuld is met leegte. Vaak is dit ontstaan in de jeugd doordat men in hun omgeving iemand had die ditzelfde heeft ervaren. 

En vaak trekken mensen met deze kenmerken mensen aan die zelf overcompenseren in de liefde, die alles willen doen om de ander liefde te geven, ten koste van zichzelf. 

Mensen met minder eigenwaarde en ook mensen van wie de liefdesbron niet geheel gevuld is. 

Je zou kunnen zeggen dat degene met narcistische trekken zichzelf ziet als de allermooiste in het spiegelbeeld van het water. En dat degene die bijvoorbeeld als partner leeft met deze persoon alleen de tekortkomingen ziet van zichzelf als hij of zij in het water zou kijken. 

En zo heb je dan twee mensen die in wezen geen gevulde liefdesbron hebben en het ook niet kunnen vullen van elkaar. Terwijl zij juist degenen zijn die dit steeds van elkaar wensen te ontvangen.

Wat werkelijk nodig is, is dat dat spiegelbeeld niet langer als spiegelbeeld gezien wordt, maar dat degene zichzelf daadwerkelijk kan zien. In alle tekortkomingen en in de grootste schoonheid. Dit geldt voor zowel de narcistische persoon – zoals jullie dat noemen –  als voor degene met te weinig eigenwaarde. 


De goddelijke grootsheid van elk mens is de oneindige bron van liefde die je werkelijk bent – wanneer je weet wie jij essentie bent – waardoor je weer weet wat het betekent om in liefde te zijn met jezelf en voor jezelf. 


En om dit fenomeen te transformeren in de wereld is het nodig dat alle kinderen een gevulde liefdesbron kunnen ervaren in hun jeugd. Want dan zullen dit soort kenmerken als narcisme niet langer bestaan. 

Want de bronnen van liefde stromen dan over. Er is niets meer wat de ander jou moet geven of wat je de ander moet geven om volmaakt te zijn. 

Het is mooi om wanneer je iemand ontmoet bij wie je voelt dat de liefdesbron niet gevuld is, dat je daar ten diepste compassie voor kunt voelen en dat je tegelijkertijd bewust bent dat jij jouw eigen liefdesbron volledig vult. Dat je niet afhankelijk bent en je niet laat beïnvloeden door mensen van wie de liefdesbron niet gevuld is. Het is belangrijk dat jij in je eigen kracht staat, dat jij weet wie je werkelijk bent en in compassie naar de ander kunt zijn.

Een gechannelde boodschap van onze gidsen. Via trance mediumschap geven we boodschappen en meditaties door vanuit het veld van universele liefde. Met aandacht voor een brede range van thema’s en lichtwezens.